Veelgestelde vragen

Is het een agressieve sport?

Nee, mensen die agressief zijn, zullen nooit goede schutters worden en zijn bovendien niet welkom bij de NKB. De sport staat juist bekend om de spannende competitie met een zenuwslopende finale. Maar ook de vriendschappelijke sfeer wordt gezien als een belangrijk onderdeel.

Wat kost een kruisboog?

Dat is afhankelijk van de discipline. Een goede boog voor 10 of 20 meter traditioneel schaf je aan vanaf €500 tot ongeveer €1.750. De meeste van deze kruisbogen worden door liefhebbers gemaakt. Er is daardoor een groot verschil in kwaliteit. Let er bij de aanschaf van een kruisboog goed op of de schacht recht is (met een waterpas) en of het hout en het metaal dat gebruikt is, van goede kwaliteit is. Neem bij twijfel een deskundige in de hand.

Kun je een kruisboog huren?

Als je lid wordt van een vereniging hoef je geen boog te huren. De meeste verenigingen hebben enkele “verenigings”-bogen voorhanden, waarmee je een start kunt maken in de kruisboogsport. Je kunt dan later besluiten om een eigen kruisboog aan te schaffen.

Kun je een proefles nemen?

Jazeker! Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is binnenlopen bij een vereniging bij jou in de buurt. Weet je niet of er een vereniging bij jou in de buurt zit? Stuur dan een bericht via het contactformulier.

Hoe oud moet je minimaal zijn?

Kruisboogschieten begint bij 12 jaar. De NKB heeft een speciale jongerencompetitie waar je zo aan mee kunt doen.

Kan ik ook met mijn jachtkruisboog schieten bij de NKB?

Sommige van deze kruisbogen zijn, onder bepaalde voorwaarden, toegestaan op de banen van de NKB in de discipline “20 meter factory”. Niet alle verenigingen fasciliteren deze mogelijkheid. Weet je niet of er een vereniging bij jou in de buurt zit? Stuur dan een bericht via het contactformulier.

Is kruisboogschieten een "senioren"-sport?

Integendeel. De kruisboogsport is een sport waar aan deel genomen van jong tot oud. Juist de jongere schutters halen een steeds sneller een hoger niveau door de betere begeleiding, traingen en materialen. En vergeet niet dat voor concentratie een goede conditie ook belangrijk is.

Kan ik als sporter met een beperking ook meedoen?

Jazeker!  De kruisboogsport is er voor iedereen. Als sporter met een beperking kun je in de normale competitie meedoen. De meeste accommodaties zijn rolstoelvriendelijk.

Waar vind ik een vereniging?

Ben je op zoek naar een vereniging bij jou in de buurt? Kijk dan op onze verenigingszoeker.

Staat jouw vraag er niet bij?

Stuur dan een bericht via het contactformulier.

Vul je e-mailadres in en meld je aan voor onze nieuwsbrief