20 meter factory

Sinds kort worden de zogenaamde jachtbogen toegelaten op de 20 meter-banen van de NKB (onder bepaalde voorwaarden).

De discipline

De discipline is ontstaan door de vraag van eigenaren van jachtkruisbogen waar men met deze kruisbogen wedstrijden mag schieten. Met name vanwege het ontbreken van de ruimte werden met deze jachtbogen nog geen wedstrijden georganiseerd.

In 2014 is gestart met deze discipline op de banen waar ook de discipline 20 meter traditioneel haar wedstrijden schiet.( met wat kleine aanpassingen. Voorlopig wordt gestart met de landelijke wedstrijden en er zijn al enkele verenigingen in het land waar met de factory boog geschoten kan worden.

De naam “20 meter Factory”. komt voort uit het feit dat de kruisbogen direct uit de fabriek ( Factory ) , zonder veel aanpassingen gebruik mogen worden op de banen. Er zijn een aantal reglementen opgesteld waaraan het wapen moet voldoen. Het belangrijkste criterium is de snelheid van de pijl. Daarnaast wordt er alleen met de recurve bogen geschoten en niet met de compound bogen.

De factory-bogen zijn in de winkel of webshop eenvoudig verkrijgbaar.

De prijs van deze bogen ligt ook veel lager dan bij de traditionele 20-meter kruisbogen en de onderdelen / pijlen zijn ook makkelijker  te verkrijgen. Hierdoor is de discipline Factory een ideale start voor de beginnende schutter.

Door het lagere gewicht van de boog is deze ook ideaal voor schutters waarvan de spierkracht is afgenomen, en de reguliere traditionele 10- of 20 meter kruisboog te zwaar wordt. Ideaal voor jong en oud.

Vul je e-mailadres in en meld je aan voor onze nieuwsbrief