Geschiedenis

Van Wilhelm Tell naar pure sport

De meest bekende kruisboogschutter uit deze tijd is de legendarische Wilhelm Tell. Deze eenvoudige Zwitserse boer weigerde de hoed van de Oostenrijkse landvoogd Gessler te groeten. Gessler had die hoed op een staak op het dorpsplein laten tentoonstellen. Als straf moest Wilhelm Tell met de kruisboog en met één pijI een appel van het hoofd van zijn zoontje schieten en hij slaagde daarin. De kruisboog is echter veel ouder.

De kruisboog heeft een lange en uitgebreide geschiedenis. In China was de kruisboog in 200 voor Christus al goed ontwikkeld, zoals blijkt uit vondsten van geavanceerde bronzen trekkermechanismen. Uit schriftelijke bronnen blijkt dat de bogen al minstens honderd jaar eerder werden gebruikt.  Romeinse kruisbogen waren versierd en goed ontworpen, maar West-Europese bogen van 600 jaar later waren nog vrij ruw afgewerkte stukken hout. Kruisbogen werden veel gebruikt tussen 800 en 1500 na Christus. Omstreeks 1400 veranderde het ontwerp en werd de kolf tegen de schouder geplaatst om nauwkeuriger te kunnen richten.  

Tegen 1650 had de kruisboog een kolf in de moderne geweervorm, deze werd op vergelijkbare wijze gebruikt. Vandaag de dag is de kruisboog uiteraard puur bedoeld voor de sport. Kruisboogschutters weten: veilig en verantwoord gebruik is een must om van deze prachtsport te kunnen genieten.

Voor wie meer wil weten: de NKB heeft de historie van de kruisboog samengevat in het boekje "De kruisboog: middeleeuws en toch eigentijds"

Dit boekje kunt u hier downloaden: Kruisboog middeleeuws en eigentijds

Vul je e-mailadres in en meld je aan voor onze nieuwsbrief