NKB benoemt Jan Cornelis tot erelid

NKB benoemt Jan Cornelis tot erelid

Het heeft best even geduurd tot er een mogelijkheid was om Jan eens in het zonnetje te zetten. Maar het was afgelopen donderdag zover.

In 2001 heeft Jan, na het overlijden van Henk Snellens, de rol van NKB-wedstrijdleider op zich genomen. Jan had onder Henk al de nodige ervaring opgedaan en dat heeft zeker geholpen bij de wijze waarop hij dit ingevuld heeft.

In het begin van zijn wedstrijdleiderschap werden er voor de interland tegen de Belgen nog selectiewedstrijden gehouden om voor een deel te bepalen welke schutters opgesteld werden. Waar dit voor de ene een schutter een eer was om hier voor uitgenodigd te worden, werd er door andere steeds meer afgemeld voor deze door-de-weekse selectie. Jan besloot later om deze selectie niet meer te organiseren.

Dit hield in dat de selectie bepaald werd naar zijn inzicht en daarbij de kwaliteit en constante van de uitgenodigde schutters betrok. Soms werd hierover onder schutters wel eens gemord. Jan zijn reactie was dan meestal:
“Van mij wordt verwacht dat ik het sterkste team opstel.”
En dat deed hij. Onder zijn leiding werd die subtiele wisseltrofee, op een keer na, steevast mee terug naar huis genomen.

Jan liet ook veel minder ervaren schutters al in een vroeg stadium proeven aan bijzondere wedstrijden zoals, bijvoorbeeld, de Gouden Frans Fakkerspijl. Op deze manier konden zij al eens proeven aan de extra beladenheid die bij dergelijke bijzondere wedstrijden komt kijken. Als er meer afmeldingen waren dan reserves, vulde hij de beschikbare plaatsen in met deze schutters, zodat ze klaargestoomd werden voor de toekomst.

Vaak wordt onderschat hoeveel tijd je als wedstrijdleider besteed aan het goed organiseren van alle wedstrijden. Zo beginnen de eerste voorbereidingen voor een NK al ruim een half jaar van te voren. En dat deed Jan, dat voornamelijk in zijn eentje. Al had hij natuurlijk ook een team van mensen die hem hier in bijstonden.

Jan is ook een van de drijvende krachten geweest bij de ontwikkeling en bouw van de huidige mobiele bondsaccommodatie. Een accommodatie waar de NKB erg trots op is.

Wat zeker ook niet vergeten mag worden, is dat de NKB gedragen wordt door schutters. Het kader wordt bijna volledig ingevuld door mensen die zelf ook actief schutter zijn. En daar is Jan er ook een van.
Een verdienstelijk schutter zelfs. Op wedstrijden als de interland met de Belgen, de Gouden Pijl en Koningen der Koningen was Jan regelmatig van de partij. En niet omdat hijzelf de opstelling maakte, maar gewoon op basis van zijn kwaliteit!

Jan kan oprecht als voorbeeld dienen voor de vele mensen die zich, op wat voor manier dan ook, inzetten voor de schietsport en de NKB in het bijzonder.

Daarom vond de voorzitter van de NKB het dan ook een bijzondere eer om hem, namens de gehele NKB, te benoemen tot erelid van de Nederlandse Kruisboogbond.

Door de voorzitter werd hiervoor een speciaal speldje opgeprikt en de secretaris reikte hem de daarbij behorende oorkonde en bloemen uit.

Jan, van harte gefeliciteerd!

Lees ook het artikel in Fendert Lokaal

 

Datum: woensdag 22 juli 2020

Terug naar nieuwsoverzicht

Vul je e-mailadres in en meld je aan voor onze nieuwsbrief