Tips en trucs

1. Zorg voor een goede veiligheid

Waar je ook schiet, er zijn vaak mensen in de buurt. Pas daarom goed op en haal de boog pas op het laatste moment van de veiligheidspal af. Richt nooit (!) zomaar op iemand anders.

2. Bereid je goed voor

Als je gewend bent om buiten te schieten en ineens moet je de sporthal in, dan is het goed om ruim van tevoren aanwezig te zijn, zodat je kan wennen aan de nieuwe omstandigheden, zoals het licht en het geluid. Neem de tijd voor je sport.

3. Verzorg je materiaal

Bewaar je kruisboog en pijlen in een droge omgeving. Het beste is om je kruisboog op te hangen, zodat hij niet krom kan trekken.

4. Start niet met een dure boog

Er zijn niet veel bogenmakers in Nederland. Als je een boog koopt, let dan goed op de kwaliteit van het hout en het slot. Een goede boog kost ongeveer € 1750,- Er zijn echter al redelijk goede bogen te koop vanaf € 500,-. Bij de meeste verenigingen is voor beginners een boog beschikbaar. Ons advies: kijk eerst rustig rond en zoek uit welke discipline je het meeste aanspreekt. Het zelf maken van een boog is voor veel schutters een klus waar zij veel eer in leggen. Ook op onze marktplaats zijn vaak goede tweedehands bogen te koop.

5. Onderhoudstip

Vuur nooit een kruisboog 'droog' (dus zonder pijl) af. Anders gezegd: span nooit je boog als je niet gaat schieten. Dat werkt slijtage in de hand en verkort de levensduur van de pees.