Hoe werkt het

Pure techniek, precisie en concentratie

Een uitdagende combinatie van handelingen: de kruisboog opspannen, de pijl goed aanleggen en richten. Dan de adem even inhouden en schieten. Als de pijl door de lucht vliegt is er altijd weer even dat moment van een seconde dat je er niets meer aan kunt doen. Dan raakt de pijl zijn doel en is het resultaat van jouw schietbeurt direct zichtbaar. De confrontatie met jezelf aangaan, dat is waar Traditioneel om draait. Het is spannend, zeer competitief en vergt een enorme concentratie, mentale veerkracht en geduld.

 

Lees meer: Hoe werkt het

Disciplines

Binnen de kruisboogsport onderscheiden we een aantal disciplines. Elke discipline of sectie heeft haar eigen aantrekkingskracht. Hier volgt een klein overzicht. Wat uitgebreidere info staat op de pagina's van de secties zelf.

Lees meer: Disciplines

Veelgestelde vragen

Is het een agressieve sport?

Nee, mensen die agressief zijn, zullen nooit goede schutters worden en zijn bovendien niet welkom bij de NKB. De sport staat juist bekend om de enorme competitie, de zenuwslopende finales, maar ook de vriendschappelijke sfeer.

Lees meer: Veelgestelde vragen

Geschiedenis

Van Wilhelm Tell naar pure sport

 De meest bekende kruisboogschutter uit deze tijd is de legendarische Wilhelm Tell. Deze eenvoudige Zwitserse boer weigerde de hoed van de Oostenrijkse landvoogd Gessler te groeten. Gessler had die hoed op een staak op het dorpsplein laten tentoonstellen. Als straf moest Wilhelm Tell met de kruisboog en met één pijI een appel van het hoofd van zijn zoontje schieten en slaagde daarin. De kruisboog is echter veel ouder

Lees meer: Geschiedenis

Tips en trucs

1. Zorg voor een goede veiligheid

Waar je ook schiet, er zijn vaak mensen in de buurt. Pas daarom goed op en haal de boog pas op het laatste moment van de veiligheidspal af. Richt nooit (!) zomaar op iemand anders.

Lees meer: Tips en trucs

Demonstraties / Clinics

Kom kennismaken met de kruisboogsport!

Wil je zelf kennismaken met de kruisboogsport en de kick ervaren? Kom dan naar één van de demonstraties in het land. Zie hiervoor de kalender. Of ga eens langs bij een vereniging bij jou in de buurt (klik hier om een vereniging te zoeken).

 

Ben je op zoek naar een bedrijfsuitje? 

Bedrijven en gezelschappen die een kruisboog clinic willen volgen zijn bij de NKB aan het juiste adres. Wij hebben een mobiele wedstrijdaccommodatie en kunnen daarmee op uw locatie een persoonlijke kruisboogclinic verzorgen. Dit wordt ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring.

 

Veiligheid

Wetgeving

De kruisboog die binnen de diverse disciplines van de NKB wordt gebruikt, is in de Wet Wapens en Munitie ingedeeld in Categorie 4. Voor wie de kruisboogsport beoefent, gelden in deze categorie een aantal vrijstellingen. Wie jonger is dan 18 jaar mag alleen een kruisboog in bezit hebben als hij of zij lid is van een officiële kruisboogvereniging. Ben je een jeugdschutter, zorg dan dat je altijd een bewijs van lidmaatschap bij je draagt als je een kruisboog vervoert of als je deelneemt aan een wedstrijd. 

Lees meer: Veiligheid